Giana Bălan
Consultanță, Diaspora, Educație antreprenorială, Finanțări nerambursabile, Mentorat, Proiecte europene, Training

Despre muncă în ziua de odihnă

Am ascultat un influencer care declara că se teme să mai spună cât de mult muncește pentru că haterii chestionează dacă ceea ce face el este muncă sau nu.

Declarația lui mi-a amintit de mine 😊

Foarte mulți ani am oferit consultanță gratuită.

Sute de ședințe de consultanță, sute de clienți lămuriți care-i treaba cu finanțările nerambursabile, în mod gratuit.

De ce am făcut asta?

Răspunsurile sunt multe, iar în fiecare etapă când îmi adresez întrebarea identific și alte motive pentru care am ales asta.

În principal însă, nici eu și nici clientul nu vedeam un rezultat imediat, erau niște informații, era timp petrecut împreună, niște interpretări de cifre din bilanț, calcul de indicatori financiari, prezentare de ghiduri, prezentarea unor programe, ”atâta tot”. Nu-mi era greu să fac asta, deci consideram că nu este chiar muncă, deci este ok să nu cer bani.

Am trecut apoi în extrema cealaltă, în care nici nu mai răspundeam la telefon fără a tarifa discuția, dar și etapa aceasta a trecut.

Noroc că am terminat cu extremele. Acum știu când și cât este firesc să ofer gratuit, cât poate fi oferit pentru o sumă modică și când onorariul devine la nivelul consultanților de business din Cluj 😊

Cunoașterea, timpul și recomandările unui consultant cu ani mulți de experiență nu sunt gratuite pentru că sunt personalizate pe nevoia clientului, iar rezultatul depinde doar de modul cum decide clientul să folosească informația, sfatul primit.

Nu mai este deloc treaba mea (în stabilirea tarifului) dacă clientul aplică sau nu recomandările, la fel cum nici treaba medicului nu este să-și ia pacientul tratamentul prescris sau să-i facă discount dacă nu s-a vindecat.

În ceea ce privește munca, pentru fiecare profesie ”a munci” înseamnă altceva, iar modul de stabilire a remunerației diferă. La facultatea pe care am absolvit-o am studiat chiar o materie intitulată ”Prețuri și tarife”, deci subiectul este extrem de vast de s-a decis să apară această disciplină în programă.

Am o clientă pe care o consiliez cum să-și calculeze tarifele, și, împreună cu ea am concluzionat că cel mai complicat este să stabilești tariful atunci când serviciul tău presupune să îți ajuți clienții să-și eficientizeze activitatea. Într-o ședință de 15 minute clientul tău obține o soluție prin care poate economisi (evită să piardă) 15.000 euro, meriți, tu, ca și consultant să fii plătit pentru cele 15 minute sau pentru rezultatul obținut? La fel cum și în situația în care poți avea 20 de întâlniri cu clientul și el să nu aibă niciun rezultat pentru că a decis să nu aplice ce s-a discutat. Atunci cum se procedează, nu achită nimic pentru că n-are rezultat sau ”măcar” timpul tău și expertiza se cuvine a fi remunerate?

Subiectul nu este nici pe departe unul simplu sau clar, mereu pot exista plusuri și minusuri și de-o parte și de cealaltă.

Ce cred eu că este util de făcut?! O cumunicare deschisă încă de la început privind modalitatea de colaborare și un tarif mixt (tarif pe ședință și procent din rezultatul obținut).

Voi încheia cu definiția muncii:

”Desfășurare a unei activități fizice sau intelectuale îndreptată spre un anumit scop; activitate prin care omul modifică și adaptează lucrurile din natură pentru satisfacerea trebuințelor sale.

1.2. Muncă abstractă = cheltuire de forță de muncă omenească socotită în general și care creează valoarea mărfurilor.

1.3. Muncă concretă = cheltuire de forță de muncă omenească într-o formă specială, îndreptată către un anumit scop și care creează valoarea de întrebuințare a mărfii.

… Efort de a realiza ceva.”

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *