Dacă tot ne numim cum ne numim, să fie și niște postări din seria ”how to ” Astăzi despre cum să enervezi un consultant
Eu când merg la medic, cer păreri înainte de a mă programa și decid dacă merg sau nu merg la el… În niciun caz nu mă programez, iar în timpul vizitei încep să întreb: ”dar ce experiență aveți în domeniu?”, ”dar câte operații ați făcut?”, ”dar câți pacienți dintre cei operați s-au vindecat?” … etc
Nu de alta, dar ar fi o pierdere și de timp și de bani să constat atunci că n-am încredere în el.
De ce în cazul consultantului să fie altfel?!
Recomand să ne interesăm și să cerem review-uri despre consultant înainte de a programa o ședință de consultanță sau, dacă chiar decidem să-l ”testăm” ar fi important ca întrebările să fie relevante, nu ca cea standard: ”Ce rată de aprobare a proiectelor aveți?”
Să explic de ce nu e relevant
În primul rând din cauza criteriilor de evaluare și punctaj: dacă spre exemplu proiectul se evaluează în funcție de profitul firmei aplicante din anul precedent, vârsta sau studiile asociatului / administratorului, rata de cofinanțare pe care beneficiarul o aduce la proiect și altele din aceeași categorie, care ar fi relevanța unei rate de aprobare a proiectelor de 40%? Întreb doar Și încă ceva… Este o relație între două părți cea consultant – solicitant de finanțare (proiect). Eu zic că e important și în acest caz, ca în orice altă relație să existe încredere. Iar dacă proiectul se aprobă, devine o relație de lungă durată, așa că încrederea e tot mai importantă. N-ai chef nici tu consultant în permanență să ți se pună la îndoială profesionalismul și nici tu beneficiar de proiect să stai cu stresul că nu primești ”sfaturi bune” și există riscul nedecontării banilor.
Așa că, beneficiari și consultanți, atenție mare încă de la primele întâlniri