Consultanță, Educație antreprenorială, Finanțări nerambursabile, Mentorat, Proiecte europene

Antrenamentul contează. LECȚIA 3.

Dacă nu aș fi vrut să sune serios, aș fi pus următorul titlu:

PSIHOLOGUL, AVOCATUL ȘI CONSULTANTUL

Deși în forma aceasta ar fi sunat a banc… nu este! Este o postare cât se poate de serioasă!

Vorbeam cu o prietenă avocat în urmă cu ceva timp și îmi spunea cât de mult și-ar dori să înțeleagă administratorii firmelor importanța cunoașterii legii și a prevenției și să se ”aboneze” la serviciile unui avocat înainte de a se întâmpla ”pocinogul” (bine, ea n-a zis așa pentru că are un limbaj adecvat profesiei)…

Înainte de a avea probleme, de regulă nu se apelează la expertiza unui avocat, când însă acestea apar, există disponibilitatea de a plăti oricât și a face orice pentru ca ele să dispară.

La fel și la psiholog… doar când ”doare” apare mobilizarea….

În ceea ce privește consultantul, aș zice că lucrurile sunt mai dificile. Sunt atâtea feluri de consultanți încât nu știm de multe ori cui să ne adresăm.

Mă voi opri asupra consultantului în business.

De multe ori nu știm exact cu ce ne poate ajuta un consultant în afaceri, de aici și reticența în a apela la serviciile lui. Cred că este o dificultate de comunicare a consultanților în a explica de fapt ce fac sau ce pot face, dar și o reticență a clientului și poate o ”nerăbdare” în a vedea rapid rezultate.

Nu cred că poți fi consultant fonduri europene fără a face și consultanță în business, la fel cum nu cred că poți fi antreprenor fără înțelegi partea financiar-contabilo-fiscală 🙂

Că nu mulți o fac, asta este cu totul altă discuție. În fine, cu totul altă discuție…

Aș vrea însă să conștientizeze cât mai multă lume că accesarea unor bani nerambursabili nu garantează succesul unei afaceri (mă limitez la domeniul pe care îl conosc și unde am avut timp să trag concluzii). Ce face însă un consultant este să te pregătească pentru diferitele situații care pot apărea și să puteți găsi împreună soluții. Sau chiar să te sfătuiască să mai aștepți pentru că din diferite motive momentul sau condițiile nu îți sunt favorabile.

De cele mai multe ori ca să poți ”lua de bune” aceste sfaturi este nevoie să construiești o relație de încredere cu consultantul. Iar această relație nu se construiește ușor, mai ales dacă ai mai avut niște experiențe neplăcute anterior.

Nu este suficient să ajungi la consultant când se lansează un apel de finanțare pentru că poate fi muuuult prea târziu dintr-o grămadă de motive, cum ar fi:

  • El are deja clienții cu care lucrează de ceva timp și ei vor avea prioritate (mulți poate înțelegeți ce zic și v-ați confruntat cu imposibilitatea unor consultanți de a vă prelua ca și clienți în ultimul moment);
  • Firma ta nu este ”pregătită” să acceseze fonduri europene (așa cum și banca te verifică înainte de a-ți acorda un credit prin verificarea unor indicatori de performanță financiară / solvabilitate, la fel și finanțatorii care acordă fonduri europene nerambursabile fac verificări specifice);
  • Tu nu ești pregătit pentru un proiect (nu ești dispus să investești și banii proprii, nu ești dispus să îți asumi niște riscuri, nu ai o locație unde să faci investiția ș.a.)
  • etc.

De multe ori nu apelăm la un consultant din timp pentru că nu înțelegem exact cu ce ne poate ajuta. Iar această înțelegere a ajutorului dă de fapt valoare serviciului.

La fel ca și-n alte domenii, înțelegem valoarea consultantului sau a consultanței sau a sfatului unui specialist doar când înțelegem ce și cât am pierdut.

Contează prea puțin să fie înțeleasă munca consultantului, ea nu se măsoară în ore sau în număr de pagini, ci în valoarea pe care o aduce pentru voi. Uneori această valoare poate însemna evitarea unor pierderi, nu doar atragerea unor beneficii, însă revin…nu ai cum să ajungi aici dacă nu construiești o relație de colaborare cu încredere.

Dau rapid exemplul unor amici care au ratat cei 120.000 euro pe Agrifood pentru că ”nu era mare lucru depunerea, doar o cerere pe care o depune contabila”. I-a costat 120.000 euro să înțeleagă că fiecare profesie are specificul ei. Poți fi un contabil nemaipomenit, să tremure inspectorii ANAF în fața ta, asta nu însemnă că poți interpreta și înțelege ghidurile de finanțare la fel ca un expert care face doar asta de 10-15 ani.

Dar să detaliez totuși subiectul și de ce am inclus această postare ca ”lecție” despre fonduri. Eu consider că pregătirea pentru accesarea finanțărilor poate face diferența. A te pregăti din timp pentru elaborarea unui proiect, ușurează depunerea acestuia, iar un proiect bine documentat devine mult mai ușor de implementat.

Unele proiecte chiar pot fi pregătite din timp, unele situații nefavorabile chiar ar putea fi evitate… însă nu când se fac pe ultima sută de metri.

Voi pleca în vacanță curând, însă mi-am propus să revin cu un seminar proaspăt cu sfaturi utile pentru cei interesați de proiecte și finanțări nerambursabile. Sunt multe idei, însă vacanța le va simplifica astfel încât să avem câteva recomandări scurte și la obiect, ușor de pus în practică.

Keep in touch!

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *