Consultanță, Educație antreprenorială, Training

Trainerul, cursantul și managementul așteptărilor

În urmă cu 3 ani mi s-a adresat o fostă cursantă și mi-a cerut un curs personalizat pentru ea și pentru colegii de birou, mai detaliat, mai avansat, mai… nu știu cum… diferit însă de cel la care participase deja și unde nu învățase să devină consultant fonduri europene…

Contextul: cursanta la care fac referire participase la un curs de Expert accesare fonduri europene și voia să se specializeze în consultanță pentru accesarea de fonduri. În cadrul cursului inițial, spune doamna, nu a învățat nimic, nu a înțeles nimic. Am adresat o banală întrebare: ”Ai citit materialele primite și ți-ai făcut toate temele?”

Răspunsul nu este greu de anticipat ”Nu, nu am avut timp”.

M-am gândit că ar fi util să punctez căteva lucruri despre mine în calitate de cursant 🙂

  • Eu, Giana, nu am amintirea să fi învățat ceva și să pot pune în practică cu succes, fără să exersez, fără să aplic teoria (de la școala de șoferi, la proiecte, la clătite, la orice altă activitate…nu am putut aplica nimic fără practică);
  • Eu, Giana, în calitate de participant la cursuri, îmi fac temele și îmi rezerv timp nu doar pentru curs, ci și pentru ceea ce urmează (studiu individual, teme, studii de caz etc);
  • Eu, Giana, nu mă înscriu la cursuri și plătesc taxe de participare pentru a pune la îndoială continuu ceea ce expune trainerul…raționamentul meu este simplu: dacă tot plătesc un curs sau un expert pentru părerea lui, îi dau șansa că și-o expună, iar eu îmi dau șansa să testez ceea ce am învățat la curs. Dacă funcționează sau nu pentru mine, asta este altă discuție, dar o pot concluziona doar după ce am testat/ încercat/ exersat;
  • Eu, Giana, am învățat să fac distincția între ceea ce înseamnă curs/training și ceea ce reprezintă consultanța în acel domeniu. Dacă urmez un curs de contabilitate, nu mă aștept ca trainerul acela să-mi răspundă pe viață la întrebări legate de contabilitate și fiscalitate, dacă urmez un curs de public speaking nu mă aștept ca trainerul să-mi verifice toate discursurile mele viitoare.

Cam asta am avut de zis/ scris.

Mi-a revenit în minte acest exemplu pentru că acum particip la un curs (în calitate de participant!) și constat că am colegi extrem de supărați pe trainerul nostru pentru că ei n-au timp să-și facă temele și încă nu au rezultate.

În contextul acesta m-am întrebat retoric ”ce facem cu așteptările acestea nerealiste?!”

În altă ordine de idei, de mațea viitoare încep împreună cu colegii de la CCIAT un curs de Antreprenoriat. Doar ca să fie clar, nu vor pleca de acolo participanții având un business profitabil, iar ei fiind direct clasați în TOP 300 antreprenori din România 🙂 Nu am această super-putere.

Ce se întâmplă la acest curs este fain tare și anume că poți să înțelegi exact care sunt etapele pe care le parcurgi indiferent ce business alegi să faci, te convingi că nu poți face singur tot și că nu este rău să nu poți, înveți să delegi, înțelegi cum să colaorezi, cum să-ți construiești echipa, cum să comunici, cum să negociezi, cum să vinzi, cum să planifici și citești indicatorii financiari și multe alte aspecte utile în viața ta ulterioară de antreprenor.

Mai sunt locuri disponibile la curs, așa că dacă este de ineteres subiectul, vă așteptăm!

Iar o să-mi scrie prietenii mei că n-am dat exemple despre cât sunt eu de pricepută ca trainer și că acest mesaj nu este potrivit pentru a atrage cursanții, sunt convinsă că așa este…

Acum însă am vrut doar să subliniez că este important să-mi setez realist așteptările privind participarea la cursuri și să-mi aloc timp pentru documentare, învățare și teme și vă promit că rezultatele vor fi pe măsură 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *