Consultanță, Educație antreprenorială, Finanțări nerambursabile, Mentorat, Proiecte europene, Training

Povestiri ”grele” despre digitalizare și consultanți

Astăzi am fost la contabilitate.

Am fost întâmpinată cu câteva întrebări despre programul de digitalizare. Era direct interesată contabila pentru că mai mulți clienți îi transmiseseră solicitarea de verificare a indicatorilor financiari astfel încât să se încadreze în grila pentru digitalizare. Femeia a vrut să înțeleagă cum se calculează indicatorii și ce își asumă firmele dacă nu ating acei indicatori. În emailul primit de la consultanți nu erau detalii de genul acesta.

De ce?… întreabă ea

Ce cred eu…

Mulți dintre consultanți nu înțeleg ei criteriile, nu știu să citească un bilanț și nici nu cer ajutor în direcția asta…

De ce? ❗️ Pentru că ei nu știu că nu știu…

Pentru că acum sunt tot felul de exceluri deștepte care le fac munca, sunt tot felul de platforme unde ți se calculează eligibilitatea și punctajul…

Ei, bine!

Eu nu cred că platforma vine ”să te țină de mână” când ai vizita pe teren sau când îți vine decizia de recuperare a banilor.

Nu mai vorbesc că platformele astea nu răspund la telefon sau la mesaje când ai întrebări, însă sunt ieftine și au rol de majoretă… îți urează ”digitalizare fericită”, îți explică cât este de ușor și cum te poți descurca singur.

Nu, nu te poți descurca! Dacă nu credeți, citiți ce s-a întâmplat pe 411 și 411 BIS ce greșeli de începători au făcut consultanții nou-născuți sau beneficiarii care și-au scris singuri proiectele. Nu spun eu că e vreo artă a fi consultant, spun doar că la fel ca în orice altă profesie experiența își spune cuvântul, iar până să apară vreun ION care să facă asta… ar trebui să fie ghidurile clare 😊

Am tot zis-o și o s-o repet la nesfârșit.

Eu nu consider că poți scrie proiecte pentru firme fără să înțelegi cifrele, la fel cum nu cred că poți fi nici antreprenor fără să înțelegi cifrele și ce implicații au niște indicatori asumați din pix asupra activității tale. Dacă nu mă credeți, vă invit din nou să faceți apel la memorie! …amintiți-vă proiectele vândute pe olx sau scandalul locurilor de muncă fictive create sau multe altele… Ce vreau să zic, pe scurt, este că:

– pe PNRR – digitalizare eu cred că sub 90 puncte nu sunt șanse DELOC pentru a primi finanțarea;

– consultanții care scriu proiecte de investiții și fac previziuni financiare (chiar dacă sunt în platforme sau exceluri deștepte) trebuie să înțeleagă ce înseamnă cifrele acelea și să poată să le explice mai departe clienților; dragi solicitanți de finanțări, testați-vă consultantul!!

– nu scriu postarea asta ca să-mi atrag clienți pentru proiecte, doar că în timp ce scriu îmi dau seama că un curs despre analiză și previziune financiară pentru consultanții non-economiști aș putea face de îndată ce voi avea timp;

– aș introduce malpraxis-ul și în activitatea noastră cu sancțiunile aferente bineînțeles!

Între timp, eu nu vă urez ”digitalizare fericită”, ci “digitalizare asumată”!

Nu-s așa ușoare proiectele astea pe digitalizare precum se vede în online 😊

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *