Spuneam în postarea precedentă că nu există fonduri 100% nerambursabile.
În lecția 2 detaliem câteva noțiuni specifice pentu a ne familiariza cu terminologia și a înțelege de fapt ce ni se comunică prin Ghidurile de finanțare.
Cheltuiala eligibilă este aceea care poate fi cerută spre decontare din fonduri nerambursabile.
În fiecare Ghid de finanațare există o listă cu aceste cheltuieli eligibile. Însă atenție!
Pentru a fi eligibilă, nu este suficient ca acea cheltuială să apară în listă, ci trebuie să fie necesară în implementarea proiectului, iar în efectuarea ei să respectăm regulile legate de achiziții, contractare, plăți.
Eligibilitatea parțială a unei cheltuieli se referă la faptul că prin Ghid ni se stabilește o limită/plafon pentru acea cheltuială. Spre exemplu, cheltuiala cu serviciile de proiectare este eligibilă în limita a 5% din valoarea proiectului. Peste acest prag, cheltuiala devine neeligibilă.
Cheltuiala neeligibilă este cea care nu poate fi decontată DELOC în cadrul proiectului de finanțare.
Chiar dacă este necesară, chiar dacă este impusă ca obligatorie prin Ghidul de finanțare tot nu se poate deconta, însă suntem nevoiți să o suportăm integral. Spre exemplu, cheltuiala cu auditul financiar este o cheltuială obligatorie (conform Ghid), însă este neeligibilă.
De asemenea, pot să apară modificări de prețuri sau modificări de curs valutar nefavorabile între momentul conceperii proiectului și momentul achizițiilor. Toate creșterile de preț peste valorile eligibile bugetate și aprobate cad în sarcina beneficiarului.
Cam atât despre cheltuieli deocamdată.
Va urma o lecție distinctă despre modul cum trebuie să justificăm necesitatea și oportunitatea tehnică și funcțională a unui echipament sau a unor achiziții pentru a deveni în fapt cheltuieli eligibile.
Cred însă că acum este mult mai credibil articolul în care vă spuneam că nu există de fapt finanțări 100% nerambursabile care să nu implice deloc contribuție monetară a beneficiarilor.