Consultanță, Educație antreprenorială, Finanțări nerambursabile, Mentorat, Proiecte europene

Tipologii de clienți. Clientul ”știe tot”

Pentru el, consultantul este un intermediar.

În urmă cu peste 10 ani lucram la un proiect mare, o investiție de peste 9 milioane de euro.

Dau detaliile acestea pentru a evidenția complexitatea proiectului și implicarea (atât a consultantului, cât și a beneficiarului).

Firma pentru care scriam proiectul delegase un responsabil cu partea tehnică care să obțină ofertele de preț de la furnizori, să obțină avizele și autorizațiile de la autorități (pe vremea aceea se cereau avize și autorizații la depunerea proiectului, nu doar la aprobare), să fie interfața cu proiectantul, să colaborăm pentru finalizarea studiului de fezabilitate ș.a.m.d.

Această persoană nefiind familiarizată cu regulile fondurilor europene, alegea de multe ori să ignore recomandarile consultantului și să facă altfel… bineînțeles că dacă documentele/ informațiile/ documentațiile nu erau conforme cu cerințele programului de finanțare, îl trimiteam înapoi la furnizor/ autorități să opereze modificările discutate…

La un moment dat, domnul respectiv enervat de ”pretențiile” noastre a cedat:

”Dar voi ce faceți, mă?! Nu faceți nimic, sunteți niște intermediari!”

Mno… cam așa 🙂

Nu zic eu că nu sunt și consultanți care fac nimic J doar că atunci nu era cazul….

Iar referitor la intermediere, iar nu văd vreo problemă. Pentru mine intermedierea înseamnă o facilitare/ urgentare a accesului la ceva/ cineva. Chiar și o recomandare este tot o intermediere. Consultanța în turism – tot o intermediere, brokerajul la fel… și bineînțeles că lista poate continua. Nu mai vorbim de lobby sau alte exemple care sună net superior.

Și da, consultanța este un fel de intermediere, o facilitare a accesului la o finanțare.

Nu voi explica acum ce presupune consultanța pentru accesarea de fonduri europene pentru că este weekend și e o postare relaxată (plus că am mai scris despre asta), doar mi-am amintit reacția domnului respectiv și mi-a venit astfel ideea unei serii de postări despre tipologiile de clienți întâlnite în meseria mea.

Deși întâmplarea se derula în urmă cu mulți ani, nu s-a schimbat prea mult percepția despre consultanți, experți, oamenii care ”doar” ne dau sfaturi, ne consiliază, ne îndrumă, ne învață una-alta. Dacă nu fac efectiv, dacă nu fac în locul nostru, dacă nu transpiră… pare a nu fi suficient. Sunt pline grupurile de facebook de asemenea ”clienți care știu tot”. Paradoxul este că ei rămân la stadiul de a înjura consultanți pe grupuri, iar cei care au înțeles că ”nu știu” și că un expert le poate urgenta creșterea, au deja business-uri prospere.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *