În ultima perioadă am susținut muuulte ore de training. Poate de aceea concluzia următoare îmi este mai clară ca niciodată.
𝙉𝙚 𝙥𝙡𝙖𝙘𝙚 𝙨𝙖̆ 𝙥𝙡𝙪𝙩𝙞𝙢 𝙥𝙚 𝙣𝙤𝙧𝙞𝙨𝙤𝙧𝙪𝙡 𝙧𝙤𝙯
N-am nimic cu norișorul roz, este chiar plăcut să te relaxezi pe el în anumite etape din viață/activitate. Când însă vorbim de business, de proiecte, de responsabilități, parcă ceva mai mult realism nu strică. Cursanților mei, chiar și unor clienți ai serviciului de consultanță le place să fie mințiți sau învăluiți într-o briză de basm. Sunt mai atractive speech-urile motivaționale (de unde plecăm excitați și crezând că putem muta munții) decât trainingurile fundamentate pe o experiență reală și pe o abordare realistă. Susțin cursuri de 𝘼𝙣𝙩𝙧𝙚𝙥𝙧𝙚𝙣𝙤𝙧𝙞𝙖𝙩 și 𝙀𝙭𝙥𝙚𝙧𝙩 𝙖𝙘𝙘𝙚𝙨𝙖𝙧𝙚 𝙛𝙤𝙣𝙙𝙪𝙧𝙞 𝙚𝙪𝙧𝙤𝙥𝙚𝙣𝙚. Abordarea aleasă este să prezint în cadrul fiecărei teme multe exemple de eșecuri, de probleme cu care s-au confruntat clienții mei și cum le-au rezolvat.
De ce
Pentru că nu doar eu (ci și alții mult mai pățiți) am concluzionat că este mai rapid și mai ieftin să înveți din greșelile altora.Bineînțeles că nu este la fel de costisior… să înveți din greșelile altora nu te costă nimic, dar să înveți dintr-ale tale…este al naibi de scump. Dar este la fel de valoros!
Mi s-a reproșat lucrul acesta… că dau exemple de situații ”grele”, negative…
Mă întreb? A prezenta niște situații riscante, cu probleme, dar la pachet cu soluțiile aferente înseamnă 𝙋𝙊𝙕𝙄𝙏𝙄𝙑 sau 𝙉𝙀𝙂𝘼𝙏𝙄𝙑
Una peste alta, oamenii s-au simțit descurajați, reticenți să încerce să mai deschidă un business sau să depună un proiect de finanțare. Însă eu mă întreb din nou Oare nu este mai bine că au renunțat în etapa aceasta? Dacă doar o poveste cu ”peripeții” sau cu ”personaje negative” i-a înspăimântat, ce s-ar fi făcut când le-ar fi falimentat clientul principal care le datora sume consistente și când s-ar fi blocat financiar? Nu întâmplător încep fiecare curs al meu cu slide-ul din poza postării. Cred cu tărie că devenim buni doar după ce ne-am antrenat, am mai și căzut, am făcut ”recuperare” și am revenit pe teren.
Nu cred că soluția este să li se prezinte tinerilor antreprenori sau consultanți doar partea plină a paharului… nu de alta, dar până să fie paharul plin… poate mori de sete dacă nu te-ai hidratat sufiecient înainte
Să-nvățăm din greșeli, zic!
Și să nu ne fie frică să greșim!